Idag har jag, Calle och Clara spenderat eftermiddagen på Liseberg tillsammans med tre av mina syskonbarn (och resten av Göteborg. Det kändes så, i alla fall… Note to self – vänta med att gå på Liseberg tills första halvan av augusti är förbi) Nåväl, det blev en lyckad eftermiddag ändå och samtliga barn i sällskapet var nöjda. Jag med för den delen, för vi svängde förbi Focus på väg hem och bunkrade nödvändigheter som Mr & Mrs T Bloody Mary Mix (min snabbfix när jag är sugen på Bloody Mary men inte orkar blanda), yuzujuice och hasselnötssmör.

…livsviktiga grejer, som ni förstår. Nej, nu ska jag snart gå och lägga mig men först ett recept på den godaste banankakan jag vet. Min kollega bjöd på den här godbiten en gång och efter det har jag bakat den flera gånger när jag har haft överflöd av bananer i frysen. Receptet kommer från Jennys Matblogg.

Banankaka med choklad och kaffe

10-12 bitar

4 mogna bananer

175 g mörk choklad

0,5 dl kallt espressokaffe

150 g smör

3 dl socker

2 ägg

5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

smör + ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram smöret i god tid så att det är mjukt när du ska börja baka och vispa sedan med socker. Tillsätt ett ägg i taget tills du har en porös smet. Mosa bananerna med en gaffel och grovhacka chokladen och blanda ner i smeten tillsammans med det kalla kaffet. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i bananblandningen. Fördela smeten i en smörad och bröad form och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter. Låt svalna något innan servering så kakan hinner sätta sig innan du skär upp den.