Jag älskar sommarvärmen, jag gör verkligen det, men det smyger sig samtidigt på en längtan efter höstens lugn och ro. Jag är inte galen, jag håller helt enkelt bara hösten väldigt varmt om hjärtat eftersom det råkar vara den bästa årstiden av alla. Nåväl, den kommer i sinom tid och tills dess omfamnar jag allt vad sommaren innebär för min del just nu – ledighet men ändå fullt upp, men från och med nu tänker jag skruva ner på tempot ännu mer. Jag lider av någon slags fomo på sommaren (fear of missing out) och ska helst trycka in middagar med precis alla kompisar man inte alltid hinner träffa, spana in nya restauranger och njuta av s-o-l-e-n (gud förbjude att man missar en enda dag utomhus när det är sol…) utan hänsyn till att jag råkar vara gravid och egentligen borde ta det avsevärt mycket lugnare.

Med det sagt – grilla lite mer fänkål hörni, det är himla gott. Det här receptet kommer från Paul Svenssons kokbok Grilla Vego.

Sojagrillad fänkål

4 portioner som tillbehör

2 fänkålsstånd

50 g smör

1 msk honung

3 msk japansk soja

1 msk ättika

0,5 matsked fänkålsfrön

1 st noriark

havssalt, nymald svartpeppar

Tänd grillen och fös den glödande kolen till ena sidan av grillen. Skär av stjälkarna på fänkålen och skiva dem tunt, gärna med mandolin. Lägg i kallt vatten. Smält smöret på låg värme i en kastrull, höj värmen och vispa. När smöret luktar nötigt och har fått en svagt brun färg är det brynt och färdigt! Blanda smöret med honung, soja och ättika. Pensla fänkålen runt om med smörblandningen och salta och peppra. Lägg den på ett ark aluminiumfolie och slå över resten av smörblandningen. Linda in och grilla på indirekt glöd under lock i 30-40 minuter tills fänkålen är mjuk. Den ska ha en innertemperatur på ungefär 95 grader. Öppna paketet och häll marinaden i en skål. Grilla fänkålen försiktigt runt om på direkt glöd under lock (för att få lite mer grillsmak). Skär sedan i grova klyftor. Låt de finskurna stjälkarna rinna av och blanda med mortlade fänkålsfrön och ett ark strimlad nori. Strö blandningen över fänkålen och häll marinaden över.