Semestermodet fortsätter och idag ska jag koka rabarberchutney! Vi har nämligen några stjälkar kvar att skörda och jag tänker att en chutney kan vara bra att plocka fram i oktober när det är snålblåst och regn från sidan och längtan efter varma sommardagar är stor.

Om även ni har rabarber kvar i trädgården kan jag varmt rekommendera den här goda kakan som Bibbi bakade i mitten av maj när rabarbern precis var redo att skördas.

Rabarberkaka med kardemumma

6-8 bitar

100 g smör

1 tsk kardemummakärnor, stötta

2 ägg

3 dl strösocker

2 krm vaniljpulver

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 krm salt

3-4 tunna stjälkar rabarber

riven kokos till formen

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det bli brynt. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt och blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman. Rör ner smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen. Smörj en form (24 cm) med löstagbar kant och bröa den med riven kokos. Häll smeten i formen. Skär rabarbern i stavar (och dela på längden om de är tjocka). Lägg i ett fint mönster. Strö resten av kardemumman över kakan. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter, den ska vara lite kladdig och seg. Låt svalna något innan servering.