Den första semesterveckan har lunkat på och idag har det varit full fart i köket. Jag och Vera har gjort en tonkabönglass, Bibbi har bakat en fantastisk kaka med röda vinbär och till lunch gjorde jag en paj med västerbottensost, toppad med tomater från vår lilla odling. Det går ingen nöd på oss, med andra ord. Nu ska vi snart kolla in VM-finalen men först – baklängesmatsedeln såklart.

I måndags gjorde vi majstortillas som vi fyllde med favoritröran med svarta bönor, kokosmjölk och koriander, och till det hade vi avokadoceviche (enligt recept från Mathias Dahlgrens fina kokbok Rutabaga) med picklade fläderblommor och även tomatsalsa, gräddfil och snabbpicklad spetskål.

I tisdags gjorde vi ett experiment och ett kylskåpsrens som resulterade i en pasta arrabiata, lite vitkålssalladugnsbakad purjolök och en tartar på tomat med picklade senapsfrön och lite annat gott.

I onsdags köpte vi med oss mat från Wrapped och satte oss vid Näckrosdammen och hade picknick. Precis som alltid åt jag en naken burrito med lime- och korianderris, ugnsrostade grönsaker, svarta bönor, picklad rödkål och salsa. De andra åt en liknande variant fast med högrev också.

I torsdags var vi fullkomligt slut efter en lång dag på Liseberg så istället för att laga middag hemma traskade vi bort till Burgersson och åt hamburgare. Nu när min favorit the Redneck inte längre finns på menyn beställde jag månadens burgare, en godbit med mögelost och rödlökskompott. Som tillbehör hade vi pommes frites, Burgerssons hemgjorda ketchup och sesam- och chiligurka.

I fredags gjorde vi pizza, såklart… Tomatsåsen långkokade jag på småtomater och lök och den blev alldeles söt och god! Det enda jag kryddade med var nymald svartpeppar, ganska lite salt och en gnutta socker. Vi gjorde två olika pizzor – en med svamp, paprika, lök, mozza, gorgonzola, kronärtskocka och pinjenötter och en nästan likadan fast med salami också.

I lördags gjorde vi en enkel pasta carbonara med råstekt broccoli som vi åt med småtomater från vår odling. Till efterrätt skivade vi upp en pakistansk mango som var helt perfekt mogen.

Idag är det söndag och till middag ska vi äta en örtkyckling (quornfilé blir det för min del) tillsammans med en sallad med bland annat fetaost. Till efterrätt blir det tonkabönglass!