Idag är det den 14 juli, tillika vår sjätte bröllopsdag (hurra!) och idag ska vi fira genom att äta lunch på ett av våra favoritställen här i närheten, Vatten på Akvarellmuseet i Skärhamn. Vi är på landet i några dagar och har inspekterat tomaterna och chilisarna (de är så stora och fina!) och grönsakslandet (som är fullständigt demolerat av hungriga små jävlar rådjur) och håller vädret sig fint blir det nog en heldag på havet tillsammans med vänner imorgon.

Innan jag ska göra mig i ordning tänkte jag dela med mig av receptet på caponatan som vi lagade när vi var i Italien för några veckor sedan. Caponata är ju som en slags italiensk variant av ratatouille och det verkar finns en uppsjö av olika varianter.

Caponata
2 portioner + matlåda

1 aubergine
1 zucchini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor röd paprika
(olivolja att steka i)
2 burkar plommontomater
2 msk kapris i salt
1 dl svarta oliver
salt, nymald svartpeppar
strösocker
(ev vatten att späda med)

Tärna löken och skiva vitlöken i tunna skivor. Tärna även auberginen, zucchinin och paprikan och stek allt i massor med olivolja på ganska låg värme tills grönsakerna har blivit ordentligt mjuka. Tillsätt tomaterna och låt allt koka ihop på låg värme så länge du har tid, vår stod i ungefär 45 minuter. När det har gått typ 20 minuter – tillsätt kapris och oliver och smaka av med salt, nymald svartpeppar och strösocker. Späd eventuellt med vatten om caponatan blir för tjock. Vi åt vår röra med gnocchi och fint riven parmesanost.