Veckan har avslutas på bästa sätt – hos vänner som bjuder på massor med god mat! Imorgon går officiella startskottet för semestern och jag ser fram emot några veckors ledighet. Men innan det – baklängesmatsedeln at your service!

I måndags svängde vi ihop en broccoligratäng som vi åt med kidneybönor (med olivolja och havssalt) och rivna morötter.

I tisdags gjorde jag en tomatsoppa med aprikoser och röda linser som toppades med balsamicokräm. Soppan åt vi åt med varsin rågbrödssmörgås med ost.

I onsdags svängde vi inom Wrapped på väg till Liseberg! Jag åt som alltid en naken burrito med svarta bönor, ugnsrostade grönsaker, picklad rödkål och ett gäng andra tillbehör, och Calle och Clara tog en liknande fast med högrev.

I torsdags gjorde vi quesadillas, en variant på det här receptet. Fyllde gjorde vi med svarta bönor (som vi mixade till en pasta och sedan blandade med finhackad rödlök, salt, färsk koriander och pressad lime) och riven ost. Till våra quesadillas hade vi en enkel salsa med finhackad tomat, gurka, koriander, pressad lime och rödlök. Och hot sauce till det hela, såklart, nya favoriten Tabasco Habanero.

I fredags firade vi in semestern med drinkar och middag på vårt absoluta favoritställe, Familjen. Jag beställde in en bakad getfärskost med kryddrostade morötter och tagetes (magisk), Calle slog till på råbiff och Clara fick kungsflundra och potatispuré. Efterrätten åt vi hemma, favoritpralinerna från Flickorna Kanold (såklart).

I lördags traskade vi runt på stan och köpte med oss ingredienser till gyozas som vi gjorde senare på kvällen. Jag fyllde mina med salladslök, vitkål, ingefära, smulad tofu och svamp och Calle hade en snarlik variant fast med fläskfärs också. Dippade gjorde vi i en sås på japansk soja, sweet chilisås, lime och chili och till det åt vi ångade edamamebönor med soja, chiliflakes och havssalt.

Idag är det söndag och vi har grillat hemma hos vänner! Vitkål, fänkål med brynt smör med soja (gudomligt!), aubergine med salvia och en god tomatsalsa till det. Ljuvligt.