Midsommar står för dörren och som vanligt känns det som att det var igår vi firade senast. Förra året regnade bort så förhoppningarna för det här året är något låga om jag ska vara ärlig. Kanske är det för att vi åker vidare mot Venedig efter midsommar och tankarna mest kretsar kring det, kanske är det för att midsommar verkar vara en högtid med kroniskt dåligt väder. Ingen vet säkert.

Men vet ni, solen har lyst över oss flera veckor i streck och när det var som allra varmast bakade jag de här fina bullarna som är fyllda med rabarber och mandelmassa. Receptet hittade jag för inte så längesedan i ett nummer av Allt om Mat.

Rabarberbullar med kardemumma

30-35 bullar

75 g jäst

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1,5 msk stötta kardemummakärnor

1 tsk salt

200 g rumsvarmt smör

18-20 dl vetemjöl (1100-1200 g)

200 g rabarber

0,5 dl strösocker

1 msk pressad lime

150 g mandelmassa

250 g rumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

1 msk stötta kardemummakärnor

0,5 tsk vaniljpulver

1 ägg

2 msk mjölk

Smula jästen i en bunke och lös upp den i den kalla mjölken. Tillsätt socker, kardemumma, salt och smöret i klickar. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta degen i maskin i 12-15 minuter tills den känns smidig och elastisk. Låt den vila i ungefär 10 minuter. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar, koka till en kompott med socker och limesaft (och tillsätt eventuellt vatten om den blir för tjock). Låt svalna. Riv mandelmassan och rör ihop med smör, socker, kardemumma och vailjpulver. Ta upp bulldegen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut en del i taget till en tjock rektangel, ca 25*50 cm. Bred på smörfyllningen och över det ett tunt lager av kompotten. Vik degen på mitten och skär i centimetertjocka remsor. Tvinna varje remsa och knyt ihop till en knut. Lägg knutarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp ägget och blanda med mjölken. Pensla med äggblandningen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter tills bullarna har fått fin färg. Låt svalna på galler och pudra slutligen över florsocker.