En stor anledning till att jag tycker så mycket om att laga (och äta…) mat är för att det många gånger är nostalgiskt. När pappa steker köttbullar luktar det som det gjorde hos farmor och farfar när jag var liten, när mamma bakar kanelbullar blir jag helt plötsligt tio igen och sitter vid köksbordet med nybakade bullar och ett glas kall mjölk.

När jag äter det här rågsiktsbrödet tänker jag åter igen på min mamma, eftersom hon ofta bakade något liknande till oss när jag var liten. Ett riktigt mammabröd!

Rågsiktsbröd i långpanna
ca 16 bitar

50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 tsk hel fänkål
3 msk mörk sirap
75 g smält smör
7 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt, nystött fänkål, sirap, smält smör och lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i 5-10 minuter. Degen ska vara lös och kladdig! Pudra ytan med mjöl och låt jäsa under bakduk i ungefär en timme. Häll ut degen i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen (degplattan ska vara ungefär 2 cm hög). Skär brödet i fyrkanter och nagga med gaffel. Låt jäsa under bakduk i ungefär en halvtimme och sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 15-ish minuter. Låt svalna på galler och skär sedan i bitar.