Jag blir alltid så full i skratt när folk med uppriktig förvåning undrar vad jag egentligen kan grilla när jag äter varken kött eller fisk (VE OCH FASA). Jag blir också uppriktigt förvånad, men mest för att människor år 2018 tror att man enbart kan grilla KÖTT. Det finns ju en uppsjö av goda vegetariska grejer att lägga på grillen – bland annat den här salviaspäckade auberginen som vi åt för några veckor sedan.

Receptet kommer från Paul Svenssons fina kokbok Grilla Vego som innehåller massor med fina och vegetariska recept. Hett köptips!

Salviaspäckad aubergine

4 portioner

2 auberginer

10 salviablad

2 msk olivolja

25 g smör

salt, nymald svartpeppar

Dela auberginerna på längden och skär djupa, sneda snitt i aubergineköttet utan att skära igenom. Pressa ner salviablad i varje snitt och salta på snittytan så att det vätskar sig en aning. Låt stå några minuter och torka eventuellt av lite lätt med papper. Pensla snittytorna med lite olja och grilla auberginerna med snittytorna nedåt under lock tills de börjar mjukna (jag hade på mina ganska länge eftersom jag tycker aubergine gör sig som allra bäst när den är riktigt mjuk!). Lägg på en klick smör precis innan servering.