Något som är bra med att vara på landet är att jag tar mig tid till att prova alla recept jag sparar på mig under veckorna. Den senaste månaden har vi ju bott växelvis i stan och på landet eftersom vädret har varit alldeles ljuvligt och jag, Calle, Bibbi och Clara har provat oss igenom ett helt gäng olika luncher. Senast ut var den här tarten vars recept jag hittade i ett gammalt nummer av Allt om Mat.

Tarte flambée är ju egentligen en slags pizzahistoria från Alsace, men i den här varianten har den blivit vegetarisk och vårig eftersom den toppas med godsaker som ramslök och sparris.

Tarte flambée med sparris

4 tartes

3 dl vatten

50 g jäst

1 tsk salt

1 tsk strösocker

1 msk olivolja

420 g vetemjöl special (7 dl)

1 näve ramslök, grovt hackad

250 g grön sparris, delad på hälften

2 dl crème fraiche

1 citron, skalet

2 dl grovt riven parmesanost

olivolja

havssalt, nymald svartpeppar

1 kruka finbladig grönkål

Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olja och nästan allt vetemöl (men spara lite till utbaket!) och arbeta degen tills den är slät och smidig. Jäs övertäckt i ungefär 40 minuter. Blanda crème fraiche med citronskal och smaka eventuellt av med salt och nymald svartpeppar. Sätt ugnen på 250 grader (och skjutsa in bakstenen om du har en sådan). Rulla fyra bollar av degen på mjölat bakbor och kavla ut rundlar, ca 20 cm i diameter. Lägg på bakplåtspapper (eller på pizzaspateln om du har en sådan). Bred crème fraicheröran på bottnarna, toppa med ramslök, sparris och parmesanost. Grädda i ungefär 10 minuter. Ta ut och garnera med grönkål och ringa över olivolja. Toppa med havssalt och peppar.