När jag fick smaka det här brödet på en MBT var det kärlek vid första tuggan. Jag är svag för det mesta med citron, och att ha det i bröd… genialiskt. Hatten av för dig, Karin! Jag gjorde focaccian på landet för några helger sedan och hade som tillbehör till en iskall gazpacho.

I originalreceptet ska det vara timjan, men den har jag bytt ut mot rosmarin istället eftersom rosmarin i focaccia är ljuvligt.

Karins citronfocaccia
1 plåt

5 dl ljummet vatten
25 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl olivolja
13 dl vetemjöl
3 ekologiska citroner
1 dl olivolja att ringla på brödet
1 tsk havssalt
några kvistar rosmarin

Lös jästen i vattnet och blanda i salt, olja och mjöl, Knåda degen för hand eller i maskin tills du har en smidig deg. Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Lätt ett bakplåtspapper på en plåt och platta ut degen med oljad hand (degen ska vara ungefär 3 cm tjock). Gör gropar i degen med fingrarna. Skiva citronerna tunt och lägg på brödet och strö över havssalt och rosmarinkvistar. Ringla över olivoljan och jäs i 20 minuter. Sänk ugnen till 200 grader och grädda i ungefär 20 minuter tills brödet fått fin färg.