När vi äter soppa och bröd tycker jag det är gott att ha en matig röra till, som exemelvis hummus eller som den här godingen – muhammara. Jag har gjort muhammara efter lite olika recept men den här varianten som kommer från Ann-Louise är helt klart en favorit.

Spara det som inte går åt – röran håller i kylen i 3-4 dagar.

Muhammara med soltorkade tomater och bönor

4-ish dl

700 g röda paprikor
125 g valnötter
20 g soltorkade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1,5 dl vita bönor
1 ekologisk citron, rivet skal och juice
0,5 dl olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk rökt paprikapulver
ca 1 krm cayennepeppar (beroende på hur het röra du vill ha)
1 tsk spiskummin
flingsalt

Rosta paprikorna hela högst upp i ugnen (eller dela dem på hälften om de är stora) på grilleffekt tills alla sidor är nästan helt svarta. Låt svalna i en skål som du täcker med plastfolie. Dra därefter av skalet och plocka bort kärnorna. Rosta valnötterna i mitten av ugnen på 180 grader i 7-10 minuter (se till så att de inte bränns vid!) och låt sedan svalna. Mixa allt förutom salt och cayennepeppar i en mixer till du får en slät massa. Smaka av med kryddorna tills du får röran så stark som du vill ha den. Häll över i en skål och ringla över olivolja.