När jag tänker på Eggs Florentine minns jag alltid den sjukt roliga dagboksanteckningen från Bridget Jones Dagbok, för övrigt en av de roligaste böckerna jag vet:

7:30 a.m. Mark Darcy has not woken up. I know, will get up and make him fantastic fried breakfast with sausages, scrambled eggs and mushrooms or maybe eggs Benedict or Florentine.
7:31 a.m. Depending what eggs Benedict or Florentine actually are.
7:32 a.m. Except do not have any mushrooms or sausages.
7:33 a.m. Or eggs.
7:34 a.m. Or—come to think of it—milk.

På våra ljuvliga Eggs Florentine har vi stekt spenat, pocherat ägg och hollandaisesås med blodgrape. En av världens bästa helgfrukostar, vågar jag nästan påstå. (Ingen överdrift.)

Eggs Florentine

2 portioner

2 ägg

2 skivor ljust bröd av det finare slaget

200 g färsk babyspenat

1 vitlöksklyfta

1 liten gul lök

salt, nymald svartpeppar

olivolja att steka i

100 g smält

2 st äggulor

2 msk vatten

0,5 msk pressad citron

1-2 msk pressad blodgrape

salt, nymald svartpeppar

Koka upp saltat vatten med en skvätt ättika i en stor kastrull. Knäck varje ägg i en kopp eller ett glas (endast ett ägg i varje glas). När vattnet börjar koka, sänk värmen så att det sjuder. Använd en visp och skapa en långsam virvel i vattnet. Häll försiktigt ner äggen efter varandra. Vänta 4-5 minuter (sätt klockan!) och ta sedan försiktigt upp äggen med en hålslev. Lägg äggen i en skål så att de får rinna av och gör under tiden såsen och spenaten.

Skala och finhacka lök och vitlök och stek på lagom värme tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt spenaten och låt steka några minuter tills spenaten blivit mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda gulor och vatten i en liten kastrull och värm på svag värme. Vispa hela tiden tills gulorna tjockat och ta sedan bort från värmen. Häll i det smälta smöret under konstant vispning och lämna bottensatsen. Vispa tills såsen blivit tjock och smaka av med citron, salt, nymald svartpeppar och blodgrape.

Rosta brödet och toppa med spenat, pocherat ägg och slutligen hollandaisesås (och eventuell hot sauce om du sysslar med sådant).