Jag älskar bönor i alla dess former (men svarta bönor hade fått följa med till en öde ö om man säger så) men sötpotatis är däremot en sak som jag varit ganska tveksam till men har lärt mig att tycka om på senare dar. Jag kan fortfarande tycka att det är lite för, jag vet inte, sött ibland, men i en gryta är det en grym ingrediens!

Det finns olika sorters chipotle att använda, den här gången tog jag en hel, torkad variant som man blötlägger i hett vatten och sedan hackar och blandar ner. Har du inte det funkar det fint med chipotlepaste som finns i de flesta affärer.

Chili med sötpotatis och svarta bönor
2 portioner + 2 matlådor

6 dl (kokta) svarta bönor
2 stora sötpotatisar
1 msk olja
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 hackad chipotle (eventuellt blötlagd)
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 burk krossade tomater
5 dl grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar

Värm oljan i en stor kastrull och stek löken tills den blivit genomskinlig. Tillsätt vitlök och sötpotatis och stek i ytterligare 8-10 minuter och häll sedan i kryddorna. Häll i tomaterna och buljongen och koka upp. Sänk därefter värmen och låt grytan puttra i 30 – 35 minuter tills potatisen är mjuk. Smaka av och tillsätt bönorna. Låt grytan puttra i ytterligare fem minuter och låt sedan stå ett tag så den får sätta sig ordentligt. Servera med rostade solrosfrön, gräddfil och färsk koriander.