Den här förrätten åt jag och Calle för flera veckor sedan och blev så förtjusta att vi även hade den som förrätt på nyår. Kombinationen med rödbetor, kapris och den lättvispade dijongrädden är himmelsk! Tartaren går ju även utmärkt att förbereda dagen innan.

Receptet hittade jag i Jennie Benjaminssons kokbok Gourmetvego. Kan varmt rekommendera den kokbkoken, har lagat flera av recepten och allt har blivit lika gott!

Rödbetstartar

4 portioner

500 g rödbetor

1 schalottenlök

1 msk små kapris

2 msk olivolja av den finare sorten

2 tsk dijonsenap

salt, nymald svartpeppar

1,5 dl vispgrädde

2 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

salt, nymald svartpeppar

4 äggulor

cocktailkapris

Koka rödbetorna med skalet på i lättsaltat vatten tills de är helt genomkokta, det tar ungefär en timme. Låt betorna svalna och skala sedan under rinnande vatten. Skala löken och finhacka den, rödbetorna och småkaprisen. Tillsätt olja, senap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Låt tartarsmeten stå kallt i minst två timmar. Lättvispa grädden tillsammans med de andra ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Tryck ut fyra runda rödbetstartarer med hjälp av en pepparkaksform (eller annat redskap som kan funka) och toppa med grädden. Garnera med cocktailkapris och servera äggulan i ett snapsglas bredvid.