Reuben Sandwich hittar man på varje New York-deli med självaktning men eftersom originalet innehåller obscena mängder kött har jag inte ätit en enda Reuben. Förrän nu, vill säga, eftersom vi gjorde en helvegetarisk variant för några veckor sedan.

Det verkar finnas en uppsjö av olika recept och vår blev lite av en blandning. Egentligen ska det vara bröd med råg men det fanns inget bra i affären och vi hann inte baka så jag plockade fram vårt rostböd med kummin ur frysen och det blev väldigt gott till! På smörgåsen har man en dressing som de i amerikanska recept kallas russian dressing, och det är egentligen en enkel sås med majonnäs, smetana, paprika, lite riven pepparrot, finhackad saltgurka och en skvätt chilisås. OBS att den här såsen antagligen inte har något alls att göra med Ryssland utan antagligen är amerikansk så det förslår. Förutom dressing hade vi även på surkål (vi brukar köpa Tistelvinds färdiga, den är supergod) och riven Gruyère. För extra bett hade vi även lite extra mortlad kummin på det hela.

Vegetarisk Reuben Sandwich

2 portioner

4 skivor bröd, helst rågbröd

1 dl majonnäs

2 msk crème fraiche (34 procent) eller Smetana

1 msk chilisås

färsk pepparrot, riven (efter smak och tycke)

2 msk finhackad saltgurka

salt, nymald svartpeppar

1 tsk paprikapulver

2-ish dl surkål

2 dl riven Gruyèreost

smör att steka i

Vispa ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med pepparrot, salt och nymald svartpeppar. Bred ett tjockt lager på två av brödskivorna och toppa sedan med surkål och riven Gruyère. Stek i rikligt med smör på medelvärme tills brödet har fått fin färg och osten har börjat smälta. Dela smörgåsen i två bitar och lägg upp på en tallrik. Vi åt våra smörgåsar med sallad och extra salgurka.