God fortsättning, kompisar! Här är vardagen lite på besök, men bara för en kort stund för imorgon åker vi till landet och på fredag jobbar jag halvdag innan en ytterst lugn och avkopplande helg tar vid. Calle åker till stan för den årliga lan-helgen och jag, Bibbi och Clara håller ställningarna i Svanesund. Jag tänker bubbel, pizza, praliner och På Spåret, ungefär. Kanske en promenad eller två.

På nyårsafton gjorde jag en gryta till lunch som påminner lite om en liknande gryta som vi blev bjudna på hos våra vänner för ett tag sedan. Att ha grönkål i gryta har jag aldrig provat innan men det är genialt! Det här kommer bli en ny vardagsfavorit hemma hos oss. Receptet hittade jag hos Jävligt Gott.

Gryta med grönkål och sötpotatis
4 portioner + matlådor

500 g grönkål
4 st färska tomater, tärnade
1 gul lök, finhackad
rapsolja att steka i
250 g krämigt jordnötssmör (osötat…)
3 msk tomatpuré
(ev 1 burk krossade tomater)
2 sötpotatisar, tärnade
1 burk kikärtor
vatten, 2-3 dl, kanske lite mer
salt, nymald svartpeppar
koriander och grovt hackade jordnötter till servering

Stek löken i generöst med rapsolja i några minuter tills lökbitarna blivit genomskinliga. Tillsätt de tärnade tomaterna och tomatpurén (och eventuellt lite chili om du får feeling). Låt steka någon minut till och skölj under tiden grönkålen och riv sedan bladen i små bitar.  Tillsätt grönkål, sötpotatis och jordnötssmör i grytan och rör om så att allt blandas. Tillsätt vatten till grytan är krämig (och om du vill ha den lite mer tomatig kan du tillsätta lite krossade tomater, det gjorde jag) och låt puttra på svag värme i ungefär 45 minuter tills grytan har kokat ihop och sötpotatisen mjuknat. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och toppa med kikärtorna. Servera med koriander och hackade jordnötter.