Idag är det nyårsafton, en av mina favorithögtider, och vad vore jag för kompis om jag inte gjorde en traditionsenlig sammanfattning av det gågna året? 2017 har varit ett bra år (för det mesta…) och vi har ätit väldigt mycket god mat, fått till några fina resor och kanske bäst av allt – varit hemma mycket. Om det är något jag har lärt mig under 2017 är det hur mycket jag uppskattar vardagen. Men hörni, en kort sammanfattning är på plats!

Gott nytt år, Charlotta! Har du några guldkorn från 2017?

Gott nytt år bloggen! Oj, det är alltid svårt att svara på vad som varit bäst men det finns vissa saker som jag minns med extra värme. Till exempel när vi satt på Slussens Pensionat med Johan och Johannah och delade en flaska Cristal på sommarens i särklass bästa dag. Eller alla våra pizzafredagar som numera är heliga oavsett om de är hemma, på landet eller på BOV. Sen var det ju en väldigt fin känsla att komma tillbaka till Brooklyn och kvällen när jag, Calle och Clara åt pizza i baren på Roberta’s var fantastisk.

Cristal på Slussen, kanot på Delaware River.

Jaja, men i matväg då?

Hm. Intressant fråga. Det första jag tänker på är helgen när vi firande in semestern med att göra egna majstortillas, tortillachips OCH en salsa molcajete som var helt sinnessjukt god.

Årets drink, vilken är det?

Bloody Mary är nog faktiskt i topp i år igen, tätt följt av Pisco Sour och den här äppledrinken med timjan.

The return of the blodgrape.

Har du upptäckt någon ny smak det här året?

Jag har återupptäckt blodgrapen, kan man säga. Vi har inte ätit det så mycket innan men den senaste tiden har jag gått bananas och blodgrapen fått en hedersplats på frukostbordet.

Hur gick det med ditt nyårslöfte? Blev det några lunchlådor?

Jo men det tycker jag nog ändå att det blev. Men inte direkt för att jag varit duktig och fyllt frysen med diverse piroger och pajer utan snarare för att min standardlunchlåda innehåller en sallad som jag slänger ihop på kvällen och till den har jag oftast något protein i form av bönor och en kall sås med sambal oelek och sriracha.

Till nästa år då? Några nya planer i matväg?

Nä, faktiskt inte om jag ska vara ärlig. 2018 tänker jag se vart vinden bär mig i matväg. Bring it on, 2018!

Vad ska ni äta ikväll?

Ikväll har vi satsat på en enkel meny med rätter som går att förbereda pga orkar inte harva i köket hela kvällen. Det innoficiella temat är enkelt men lyxigt. Till för-bubblet ska vi äta bliner (smeten står på jäsning) med vispad smetana, finhackad rödlök och tångrom, till förrätt blir det en slät Crème Ninon som toppas med lättvispad grädde och bubbel, Efter det blir det en rödbetstartar med dijongrädde, kapris och shoestring fries och sedan kommer en Ottolenghisallad med fänkål, päron, kummin och pecorino. Till efterrätt blir det Crèpes Suzette med vår bästa bourbonvaniljglass. Efter tolvslaget blir det vickning, men vad det blir får vi se då.