Till julafton gjorde vi en valnötspastej som Bibbi hittade recept på i Allt om Mat. Det finns ju så oändligt många goda saker man kan ha på sin smörgås men ändå blir det så ofta bara… smör. Den här pastejen var enkel att göra och så fort vardagen är igång igen ska jag göra en laddning och ha hemma i kylskåpet.

I originalreceptet var det även finhackad färsk rosmarin och timjan men jag hoppade det och tillsatte istället lite extra pressad citron och toppade med extra havssalt.

Valnötspastej

1 jättesats

250 g skogschampinjoner

150 g valnötter

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

1 förpackning gröna linser (380 g)

2 msk pressad citron

1,5 msk ljus soja

2 tsk sambal oelek

1 tsk rårörsocker

1 tsk salt

Rosta nötterna i en torr stekpanna så att de får färg och låt sedan svalna. Grovhacka svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna på hög värme tills svampen har fått ordentlgt med färg. Låt svalna. Skölj linserna i kallt vatten och låt rinna av. Mixa alla ingredienser med en stavmixer tills den är ordentligt slät. Smaka av med mer salt och svartpeppar. Häll upp i en form och ställ i kylen i minst tre timmar eller över natten.