God fortsättning! Vi har förflyttat oss från landet till Skåne och kom till mina föräldrar igår. Jag misstänker att de andra kommer äta julbordsrester dagarna som kommer men jag tänker konsekvent vägra och ser redan fram emot att göra någon form av paj ikväll. För mig som inte äter kött blir julbordet väldigt enkelt, precis som jag vill ha det, och jag är så nöjd med precis så som det har varit i år – grönkålspaj, rödkålssallad, vörtbröd, nötpastej, vegetariska köttbullar och deviled eggs. Det räcker mer än väl för mig.

Om ni vill äta något helt annat men ändå hålla kvar vid julfeelingen kan ni göra den här pastan med grönsaker och saffran. Jag vet att saffran i mat inte är något för alla men jag äter det året runt, även om det (tyvärr) inte händer allt för ofta.

Pasta med saffran och blandat grönt

4 portioner

4 portioner pasta

1 röd paprika, tärnad

1 gul lök, skivad

1 liten zucchini, hyvlad i tunna skivor

1 vitlöksklyfta, tunt skivad

1 näve sockerärtor

1 burk kikärtor

olivolja att steka i

2,5 dl vispgrädde

0,5 g saffran

salt, nymald svartpeppar

(ev en nypa lantbuljong)

parmesan till servering

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Fräs hastigt paprika, lök, zucchini, vitlök och sockerärtor i olivolja, tillsätt saffran och grädde och låt koka in i några minuter. Rör om under tiden. Skölj av kikärtorna och blanda ner i såsen. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och eventuellt lite lantbuljong. Blanda ner pastan (och lite av pastavattnet om såsen blir för tjock) i såsen och rör runt så att allt blandar sig. Strö över parmesan precis innan servering.