Det är bara tisdag och jag känner mig redan som en urlakad disktrasa. Hade mest velat krypa in under en sten men vad vore jag för kompis om jag inte delade med mig av det här receptet på svamplasagne som jag hittade hos Pernilla? Ingen vidare kompis alls.

Egentligen ska det vara kantareller i men vi är inte sådana som hittar svamp i skogen och att köpa 700 g svenska kantareller på Coop Konsum Avenyn är inte ett alternativ, om man säger så. Tur då att champinjoner funkade precis lika fint!

Svamplasagne med pecorino, tryffel och mozzarella

4 portioner (+ liten matlåda om man har tur)

700 g svamp

2 schalottenlökar, finhackade

80 g bladspenat

250 g mozzarella

färska lasagneplattor

en stor bit pecorino

8-10 dl mjölk

100 g smör

4-5 msk vetemjöl

salt, nymald svartpeppar

några droppar tryffelolja

Sätt ugnen på 200 grader. Rensa svampen och dela i mindre bitar. Stek i massor med smör tillsammans med löken tills svampen har vattnat ur och börjat få lite färg. Vänd i spenaten och rör runt. Smaka av med salt och peppar. Gör pecorinokrämen genom att smälta smöret i en medelstor kastrull. Vispa ner vetemjölet tills det blir en smet och häll sedan i lite mjölk i taget och vispa hela tiden tills den långsamt tjocknar. När du är nöjd med konsistensen kan du röra ner den rivna osten och låter den smälta ner. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och några droppar tryffelolja.

Smörj en ugnsfast form med olja. Lägg ett lager ostsås i botten, lägg över lasagneplattor, lägg på ett lager svamp, ett lager ostsås och ännu ett lager lasagneplattor. Fortsätt varva, men avsluta med ett lager ostkräm över det sista lagret med lasagneplattor. Toppa med riven pecorinoost och mozzarella tills det täcker hela lasagnen. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter tills osten fått fin färg.