För några veckor sedan hade vi MBT (=matbloggsträff, ni som vet ni vet) och Rebecka bjöd som alltid på god mat och en stor dos inspiration. Tema var asiatiskt och hon hade gjort steamed buns som vi fyllde med krispig tofu, en uppsjö av toppings och bäst av allt – en vegansk majonnäs med sriracha som var episk.

Jag provade att göra srirachamajonnäsen här hemma förra veckan och den blev  god! Alldeles len och fluffig i konsistensen, och den smakar faktiskt exakt som vanlig majonnäs.

Vegansk majonnäs

3 dl ungefär

3 msk kikärtsspad
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap

salt, nymald svartpeppar
2 dl neutral rapsolja

srirachasås

Mixa kikärtsspadet med senap och kryddorna. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa (jag använde stavmixer men det går säkert precis lika bra att vispa för hand). Fortsätt mixa tills du får en slät och fluffig majonnäs och smaka sedan av med srirachasås tills majonnäsen är så stark som du önskar.