Jag ska snart rasa i säng efter en lång men ack så trevlig dag. Känns nästan overkligt att det är två (!) dagar kvar på jobbet innan vi åter ska ha semester och åka till USA och hälsa på våra vänner i två veckor.

I Milford, en liten stad som ligger nära våra vänners sommarställe uppe i bergen i Pennsylvania, finns en ljuvlig italiensk deli som  heter Fretta’s, och där kan man köpa pasta i alla möjliga former och färger, och så säljer de dessutom gnocchi som jag verkligen har börjat uppskatta på äldre dar. Det här receptet är signerat Tommy Myllymäki.

Gnocchi

2 portioner + matlåda

500 g potatis

1 ägg

2 dl vetemjöl

Skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Ånga av potatisen noggrant och pressa den med potatispress. Blanda potatis, ägg och mjöl till en mjuk deg som precis ska släppa från kanterna och vara smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Rulla ut degen till smala längder (ungefär 1 cm tjocka) och skär 2-3 cm långa stubbar. Lägg på en mjölad tallrik och koka genast (eller frys in). Koka gnocchin i rikligt med saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Värm upp rikligt med smör i en stekpanna och stek gnocchin på medelvärme tills de fått en krispig yta, och servera med valfri sås – på bilden ovan stekte vi lök, sparris och fänkål hastigt, hällde över lite grädde och smakade av med salt, peppar och parmesanost.