Den här pajen bjöd vi på när vi firade midsommar på landet och den smakade alldeles ljuvligt! Att ha ricotta i äggstanningen är en genial idé för det blir en lite fastare fyllning än den vanliga med ägg och grädde. Receptet hittade vi i Hemköps medlemstidning.

Receptet är gjort för en långpanna men vi använde istället en muffinsform och tryckte ut småpajer vilket funkade fint. Den här pajen åt jag kall dagen efter, supergott!

Ostpaj med primörer
8 portioner (16-ish småpajer)

4 dl vetemjöl
225 g smör, kylskåpskallt
1 stort ägg
2-3 msk iskallt vatten
2 askar ricotta
4 ägg
3 dl vispgrädde
300 g lagrad ost, riven
salt, nymald svartpeppar
3-4 gröna sparrisar
5 rädisor
2 dl blandade salladsblad
50 g fetaost
1 msk olivolja
3 msk hackade hasselnötter

Blanda ingredienserna till degen tills du har en (relativt lös men) smidig pajdeg. Tryck ut i långpanna (27*33 cm) eller som vi gjorde, i en muffinsplåt. Ställ i frysen i 10 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop ricotta och ägg i en bunke. Rör i grädden och blanda ner riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ungefär en halvtimme tills oströran har satt sig och fått färg. Bryt bort det hårda från sparrisen och hyvla med potatisskalare. Ansa och skiva rädisorna tunt. Blanda salladsblad, sparris och rädisor i en bunke. Skär pajen i bitar (eller ta upp ur muffinsformarna och lägg på ett stort fat) och ringla över olivoljan och toppa med sallad, fetaost och hasselnötter.