Fördelarna med att ha vänner som är minst lika matlagningsintresserade som vi är många. Bland annat är de vansinnigt duktiga på att nosa fram recept som jag verkligen gillar. Som den här salsan till exempel, som vi åt första gången på midsommar. I helgen gjorde vi den igen och åt tillsammans med nyfriterade tortillachips.

Receptet hittade våra vänner i matlagningsprogrammet Fahléns Matäventyr och är signerat Peter Norman.

Salsa molcajete

1 stor skål

1 kg plommontomater

2-6 serranochili* (beroende på styrka)

1 silverlök, tunt skivad

3 klyftor vitlök

2 lime, pressade

salt

Rosta tomaterna, chilifrukterna och löken i en torr gjutjärnspanna tills de har svartnat runtom. Mortla vitlöken med salt och tillsätt limejuice. Tillsätt den rostade löken och därefter chilin och slutligen tomaterna. Mortla ordentligt tills du har en salsa och smaka av med salt.

*Vi hittade ingen serranochili utan körde istället på de sorter som fanns att tillgå i affären, vilket var spansk peppar och jalapeno.