Sista veckan på jobbet innan en månads semester och jag ser så mycket fram emot att vara ledig. Jag har en hel uppsjö med recept jag vill prova, och vissa redan beprövade som jag vill äta om och om igen – som den här salsan, till exempel. Bibbi hittade receptet i en Allt om Mat för inte så längesedan och den är SÅ GOD. Som att äta sommar.

Jag tänker plocka både jordgubbar och rabarber som en tok och frysa in så vi kan äta den här salsan långt efter att sommaren är över (men måtte det dröja länge tills dess…)

Jordgubbs- och rabarbersalsa

4 portioner

400 g jordgubbar

100 g rabarber

4 msk ljust musvocadosocker

0,5 tsk salt

0,5 dl rosébalsamvinäger

1-2 jalapenos

2 salladslökar

Ansa och skär jordgubbar och rabarber i ungefär 5 mm stora bitar. Lägg i en skål, blanda med socker och salt och låt stå i en halvtimme så att det vätskar sig. Ställ en finmaskig sil över en kastrull och låt jordgubbsblandningen rinna av i en kvart. Häll tillbaka jordgubbs- och rabarberblandningen i en skål. Blanda ner rosébalsamvinägern i kastrullen och koka upp. Sjud utan lock tills ungefär tre fjärdedels dl återstår. Låt svalna. Kärna ur och finhacka chilin. Ansa och strimla salladslöken. Blanda ner chili och lök i jordgubbsblandningen och till sist den kalla saften. Ställ salsan i kyl ungefär en timme innan servering.