Midsommarveckan är över och vi kom hem från landet tidigare idag. Helgen avslutades med ett praktfullt regnoväder i enlighet med hur resten av helgen har sett ut för vår midsommarafton var den regnigaste jag har varit med om på länge. Nåväl, trevligt var det ändå och god mat åt vi. Resten av veckan har vi bland annat grillat, ätit pizza och slängt ihop en pastasallad. Såhär ser veckans baklängesmatsedel ut:

I måndags skulle vi egentligen bort på middag men jag drog på min en förkylning under helgen och vi fick snällt hålla oss hemma istället. Till middag gjorde vi den krämiga pastasalladen vi så ofta gör när orken inte riktigt finns där. Och fasligt god är den, den där salladen.

I tisdags blev det enklast (och godast) möjliga pga fortfarande jättesnuvig. Ostbricka med gorgonzola och långlagrad herrgårdmarinerade oliver, kronärtskockor och soltorkade tomater, finncrisp och en göttig cantaloupemelon.

I onsdags åkte vi till min bror med familj och åt middag. Vi grillade aubergine i tjocka skivor (som marinerades i olivolja, pressad vitlök, salt och peppar), skogschampinjoner, halloumi, vitlöksbröd (ja, vi grillade vitlöksbrödet, det blir helt galet gott) och hamburgare till de andra. Som tillbehör hade vi tzatziki och pommes frites.

I torsdags hade vi fullt upp med att förebereda midsommarmaten så till middag gjorde vi ett säkert kort – pizza. Som vanligt toppad med tomatsås, mozza, kronärtskocka, inlagd paprika, lök och svarta oliver. Jag hade även köpt hem ett huvud riktigt färsk vitkål som jag mandolinade tunt och sedan smaksatte med rapsolja, vitvinsvinäger, salt, svartpeppar och persillade.

I fredags firade vi midsommarafton med ett gäng Svanesundskompisar och precis som resten av Sverige grillade vi på kvällen (trots ihärdiga regnskurar). Var och en tog med sig vad de ville lägga på grillen (jag hade med mig BBQ-marinerad quornfilé) och till det åt vi två goda sallader – en med melon, picklade senapsfrön och fetaost och en sommarvitkålssallad med vinaigrette, avokado och tomat. Till efterrätt bjöd jag och Calle på en gräddfilspannacotta som vi toppade med lime- och myntamarinerade bär.

I lördags åt vi ugnsrostade grönsaker med vegetarisk biff (till mig, Garants grönkålsbiffar – supergoda!) och kyckling och till det hade vi en fantastiskt god salsa med jordgubbar, rabarber, jalapeno och rosébalsamvinäger. Till efterrätt bjöd Calles systerdotter Vera på en chokladmousse med kaffe och krossade polkagrisar. Fantastiskt god!

Idag är det söndag och till middag åt vi fattoush, en libanesisk sallad dressad med olivolja, granatäpplesirap, pressad citron och sumak. Fantastiskt gott. Till fattoushen åt vi hommous och marinerad quornfilé.