Det har ju knappast undgått någon som läst den här bloggen ett tag att vi äter pizza (minst) en gång i veckan. Vi älskar pizza i den här familjen och jag håller den här pizzafredagstraditionen varmt och hjärtat. Degen gör vi alltid efter samma recept, men den senaste tiden har vi faktiskt uppdaterat det en aning. Galet, jag vet… (sådana är vi).

Istället för vanligt vetemjöl använder vi oss av ett tipo 00-mjöl, ett italienskt finmalt vetemjöl som man hittar lite överallt (i Göteborg bland annat på Aldardo eller Fratelli Gridelli). Tips från coachen? Använd baksten, grädda pizzan i så hög temperatur du bara kan och frys in degen som blir över. Vi lägger degen i påsar och måttar upp hur många pizzor det blir av den och skriver en stor siffra på fryspåsen.

Calles superoptimoptiska pizzadeg, 2.0

5-6 pizzor, ungefär

25 g jäst

0,5 dl vatten + 2 dl vatten

2 msk olivolja

6 dl tipo 00-mjöl

0,5 tsk salt

Lös upp jästen i en halv deciliter vatten. Tillsätt resten av vattnet, olivoljan och mjölet. Knåda degen i minst 13 minuter innan du tillsätter saltet. Knåda i sedan i 10 minuter till. Låt degen jäsa i ungefär 45 minuter och kavla sedan ut på ett mjölat bakbord. Forma till pizzor, toppa med vad du vill och grädda på hög, hög värme på baksten.