Jag tycker väldigt mycket om att äta sallad till middag när det är varmt ute och förra veckan när det var som varmast slängde vi ihop en caesarsallad som vi åt med quornfilé. Fin sommarmat, det här.

Receptet på dressingen hittade jag i original hos Mat Såklart och i sedvanlig ordning har jag modifierat det något.

Caesarsallad med quornfilé

2 portioner

2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
salt, svartpeppar från kvarn

2 quornfiléer

0,5 dl soja

2 msk sweet chilisås

1 msk pressad citron

nymald svartpeppar

1 huvud romansallad

1 dl hyvlad parmesanost

2 dl krutonger

(jag gör egna krutonger genom att skära rostbröd i tärningar, ringla över lite olivolja, på med salt och peppar och kör i ugnen på typ 200 grader tills de fått fin färg – det tar ungefär 5 minuter, beroende på hur knapriga du vill ha dem…)

Lägg quornfiléerna i en plastpåse och häll på ingredienserna till marinaden. Blanda runt tills filéerna är täckta och lägg sedan åt sidan så att de får gotta till sig ordentligt.

Mixa äggulor, vinäger, citron och vitlök, häll försiktigt i rapsoljan i en rinnande stråle under fortsatt mixning, smaksätt med salt och peppar.

Skär romansalladen i grova bitar, blanda med dressingen tills alla blad är täckta och lägg på en tallrik. Stek quornfiléerna på medelvärme i några minuter tills de är varma rakt igenom och skär sedan i skivor. Toppa salladen med hyvlad parmesan, krutonger och quornfilé och dra några varv med pepparkvarnen precis innan servering.