Det finns flera anledningar till att jag tycker att paj är toppen, men den främsta är det här: den går att förbereda. Det är snarare regel än undantag nu för tiden att vi bjuder på mat som kan förberedas på ett eller annat sätt dagen innan så att vi kan hänga med våra kompisar istället för att styra upp matlagningen från grunden.

Jag menar, gör man pajen dagen innan är det bara att värma på precis innan den ska serveras. Blanda blanda sallad, fixa fixa dressing – maten klar. Den här pajen bjöd vi på i helgen när våra vänner kom upp till landet. Väldigt god, speciellt när grönsakerna fick fräsa på ett tag och sedan kryddades med salt, peppar och socker. Vi hade även en halv kruka timjan hemma så den hackade vi också ner och blandade i. Supergott!

Paj med zucchini och paprika
2 portioner + matlåda

125 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
1 zucchini
1 röd paprika
1 ask småtomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche (lätt)
2 ägg
salt, svartpeppar från kvarn
3 dl smakrik, riven ost

Nyp ihop degen, tryck ut i en smord pajform och låt sedan vila i kylen i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka löken, riv vitlöken och tärna zucchinin och paprikan. Dela tomaterna på hälften. Stek grönsakerna i rikligt med olivolja i några minuter tills de har blivit lite mjuka, smaka av med salt, svartpeppar och socker. Förgrädda pajskalet i ungefär 10 minuter, ta sedan ut och fyll med grönsakerna. Toppa med äggstanningen och riven ost. Grädda i ungefär 20-25 minuter tills äggstanningen har satt sig och osten har fått fin, gyllengul färg. Ta ut pajen och låt den vila några minuter innan servering.