Endiver är en såndär grej som jag har lärt mig att tycka om på senare dar (till den kategorin tillhör även avokado, chipotle och jordnötssmör) men ändå är vi dåliga på att äta de beska små rackarna här hemma. Ibland kommer vi dock på oss och köper hem några stycken, och senast ugnsbakade vi dem och toppade med en enkel mandelpesto (vars recept kommer från Lotta Lundgren, om jag inte minns alldeles fel).

Vi åt endiverna med belugalinser och en enkel grönsallad men det här funkar bra som vegetarisk tillbehör till typ… allt, tänker jag.

Endiver med mandelpesto

2 portioner

2 endiver

olivolja att ringa över

salt, nymald svartpeppar

1 msk citronzest

0,5 dl mandel

25 g smör

1 citron (skalet)

0,5 tsk honung

Sätt ugnen på 200 grader. Dela endiverna på längden och lägg i en ungssäker form (med snittytan uppåt). Ringla över olivolja och strö över salt, nymald svartpeppar och citronzest och baka i ugn i 15-20 minuter tills de har blivit mjuka. Rosta mandel i torr stekpanna och kör i mixer. Smält smöret och separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen. Låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv av zesten. Rör samman mandel, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Lägg endiverna på en tallrik, toppa med mandelpeston och servera direkt.