Minipajer är toppen till nästan allt, tycker jag – på buffébordet, att ha i frysen och plocka fram när man är hungrig eller som tilltugg innan maten, till exempel. Just den här varianten med grönkål och gorgonzola hade vi på en buffé tillsammans med lite andra godsaker.

När jag använder färsk grönkål plockar jag alltid bort den tjocka mittvenen på kålblandet och strimlar (eller river) bladet i mindre bitar. Ju mindre bitar desto godare, tycker jag.

Minipajer med grönkål, gorgonzola och mandel
15 små pajer

75 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl kvarg (1 procent)
200 g strimlad grönkål
1 gul lök
1 msk smör
2 ägg
1 dl kvarg
1,5 dl mellangrädde
salt, nymald svartpeppar
140 g gorgonzola
1,5 dl skållad sötmandel
1,5 msk honung
1,5 tsk flingsalt

Skär smöret i mindre bitar. Arbeta ihop med mjölet och kesellan till en deg. Tryck ut degen i små aluminiumformar. Nagga botten med en gaffel och ställ i kylen i ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalen i 10 minuter. Skala och finhacka löken. Fräs lök och grönkål i en stor stekpanna med smöret i 5-10 minuter. Låt svalna. Vispa ihop ägg, kvarg och grädde i en bunke. Krydda med salt och peppar. Smula gorgonzolan och blanda med grönkålen. Fördela i pajskalen. Häll på äggstanningen (försiktigt!) och grädda i mitten av ugnen, 20-30 minuter. Rosta mandeln i en het stekpanna. Tillsätt honungen och rör runt någon minut. Häll ut mandeln på bakplåtspapper, strö genast över flingsalt och låt svalna helt. Hacka mandeln och strö över pajerna.