Kombinationen spenat och ricotta har länge varit förbjudet i vårt hem. Varför? För att det är sedan länge känt att om man går ut och äter och restaurangen råkar ha dålig koll på vegetarisk mat, så blir man nästan alltid serverad canneloni med spenat och ricotta. Det eller typ svamprisotto. Någon annan vegetarian som märkt av det?

Nu råkar jag ha som inofficiellt nyårslöfte att använda mig mer av både ricotta och mascarpone i matlagningen (fast inte samtidigt, hoho) det här året, och när jag gick förbi ett gäng färska lasagneplattor i affären tänkte jag att ok. Jag ger det ett försök.

Jag blandade även ner tärnade kronärtskockshjärtan (min last i livet, mmm) och massor av riven parmesan. Vill ni göra egna lasagneplattor finns det ett bra recept här.

Canneloni med ricotta, spenat och kronärtskocka

2 portioner + matlåda

600 g ricottaost

500 g babyspenat

1 burk kronärtskockshjärtan, tärnade

1 dl riven parmesanost

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

8 färska lasagneplattor

1 ägg

0,5 dl olivolja

1 mozzarellaboll

500 g krossade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 kruka basilika

salt, socker, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skala och finhacka löken och fräs tillsammans med spenaten och kronärtskockan. Låt svalna och blanda sedan ihop med ricottan och parmesanen. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och ställ åt sidan. Gör under tiden tomatsåsen – finhacka löken och vitlöken, stek i olivolja tills bitarna är mjuka och genomskinliga och tillsätt krossade tomater. Låt koka in i ungefär en kvart, tillsätt sedan grovt hackad basilika och smaka av med salt, socker och nymald svartpeppar. Dela lasagneplattorna på hälften (det finns ju lite olika storlek på de man köper men köp de största du hittar – eller gör egna, det brukar vi göra). Lägg lite ricottaröra som en tjock sträng på kortisdan av lasagneplattan och rulla ihop till ett rör. Vispa upp äggulan och pensla på kanten av lasagneplattan för att limma ihop rullen. Lägg cannelonin i en smord, ugnsfast form. Täck med tomatsåsen, riv över mozzarellan och grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ungefär en 15-20 minuter. Låt svalna något innan servering.