Igår hade vi vänner över på brunch. Jag älskar brunch! Helt genialt koncept. Jag gick all-in och bjöd på bland annat ricottapannkakor, äggröra med tryffel och – nästan bäst av allt – chocolate chip cookies med brynt smör. Exakt sådana här kakor brukar jag och Alexandra festa till det med när vi är och hälsar på i PA. Det eller tiramisù från Frettas.

Receptet är med amerikanska mått, har du inte sådana hemma finns det en väldigt bra omvandligstabell här.

Chocolate chip cookies med brynt smör

20-ish kakor

1 cup osaltat smör, rumstempat

1 cup farinsocker

1 tsk mald vaniljstång

1 tsk ljus sirap

0,5 cup strösocker

1 ägg

1 äggula

2 1/4 cup vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 cup chocolate chips eller hackad choklad

havssalt att strö över

Lägg hälften av smöret i en kastrull och smält på medelvärme. Rör runt i kastrullen lite då och då. Det kommer fräsa och stänka lite, men när fräset avtar och det blir tyst börjar det så småningom lukta lite nötigt – då är smöret klart. Häll i en skål och ställ åt sidan tills det svalnat.

Vispa resten av smöret med farinsockret i några minuter tills du har en fluffig smörkräm. Blanda ner vaniljen och sirapen. Häll i det brynta smöret samtidigt som du vispar och tillsätt sockret. Tillsätt ägg och äggula och vispa i någon minut till. Blanda slutligen ner mjöl, salt, bakpulver och vispa tills du har en jämn smet. Vänd ner chokladen med hjälp av en slev. Rulla ihop degen till en korv och klä med plastfilm. Lägg i kylen för att stelna i ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla bollar av degen och tryck till så du får en platt kaka. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och strö över lite havssalt. Grädda i 12-15 minuter (men håll koll, alla ugnar är olika!) tills kakorna är gyllenbruna men fortfarande lite mjuka. Låt svalna en stund på galler.