Mitt bidrag till vår MBT förra veckan var ett gäng pesto- och parmesandressade stora vita bönor som blev otroligt goda om jag får säga det själv. Långt nere i arkivet på Matrepubliken finns det ett liknande recept som jag letade upp och dammade av och justerade lite.

Det här kan man äta som tillbehör till nästan vad som helst tänker jag! Och peston kan man ju göra precis som man vill – använda valnötter, solroskärnor, basilika eller persilja. Oändliga möjligheter.

Stora vita bönor med pesto och parmesan

4 portioner

400 g stora vita bönor
40 g rostade pinjenötter
40 g rucolasallad
4 matskedar olivolja
1 matsked färskpressad citronjounce
1 liten schalottenlök, skalad och skuren i mindre bitar
havssalt, nymald svartpeppar

parmesan

Lägg allt i en mixer, blanda ordentligt och häll röran över de avsköljda vita bönorna. Blanda ordentligt och smaka av med havssalt.