Årets första dag är lika med årets första baklängesmatsedel! Jag känner mig pigg och utvilad trots gårdagens nyårsfirande och har hunnit med både långpromenad och lunch med våra vänner innan vi åkte in mot stan igen. Den här veckan har vi inte gjort många knop, mest skrotat omkring på landet och haft det fint. I matväg har vi fått till en hel del gott! Veckans baklängesmatsedel at your service:

I måndags blev det sommarmat, och om man blundade (och ignorerade stormen utanför fönstret) kunde man nästan tro att det var juni. (Eller kanske inte…) Ugnsrostade grönsaker, tzatziki och chilibites åt vi till middag, och till efterrätt åt vi choklad- och apelsinglassen vi gjort tidigare på dagen. Vår första riktigt lyckade chokladglass!

I tisdags gjorde vi den här rätten med citronsås, rosmarin och svarta oliver som är  god! De andra åt kyckling till och jag stekte en sojabiff. Till det hela hade vi ris och en grönsallad.

I onsdags åkte jag till stan för en kort visit och stannde inom Subway på väg ner. Som alltid beställde jag en vegetarisk sub på fullkornsbröd med chipotle southwest-dressing.

I torsdags åkte vi hem till stan igen och till middag blev det Malins pastasallad, en grym rätt att slänga ihop när orken till att laga mat inte riktigt finns där. Pasta, pesto, purjo, feta, crème fraiche och tomater, blanda, blanda, blanda – klart. Tabasco på toppen och saken är biff!

I fredags kom våra vänner från Stockholm ner och de har, precis som vi, en tradition av att äta pizza på fredagar så vi åt årets sista fredagspizza tillsammans. Det var fint. Den här gången gjorde vi en basilikaolja till som vi ringlade över och det blev otroligt gott!

I lördags firade vi nyår hos våra vänner i Långedrag! Innan middagen startade skålade vi i champagne och åt tilltugg, bland annat chips med getostcrème och gräslök, rå ravioli på kålrabbi, äpple och ädelost och baguetter med Johans ljuvliga tapenade. Till middag åt vi fyra rätter och efterrätt – dumplings, fryst sallad med äpplecidervinägergranita, saltbakad bananschalottenlök med beasås och haricot verts, svamprisotto med spetskålssallad och en vaniljglass med lakritsmaränger. Caroline hade dessutom gjort en grym nyårsquiz!

Idag är det söndag och årets första dag. Tjoho! I fredags var jag lite förutseende och förberedde falafelsmet och bakade pitabröd så just det ska vi äta idag tillsammans med tahinidressing, chilidressing, snabbsyrad rödkål och grönsaker. En bra början på året, helt klart!