Efter att Rebecka bjudit på det här på en av våra MBTs sprang jag och köpte en ångkokare i bambu och några burkar jackfruit. Det här var nämligen mitt bidrag till förnyår, och jag stal hela konceptet rakt av. Så otroligt gott!

Jag är ingen hejare på att baka så det tog ett par gånger innan jag fick till perfekta buns, men sista gången blev de riktigt bra måste jag säga! Ska också tillägga att det finns riktigt bra färdiga att köpa i asiatiska affärer eller i välsorterade matbutiker.

Steamed buns
4 portioner

20 g jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker
0,5 dl matolja

Mät upp ljummet vatten och smula i jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan. Kör med degblandare i 10-15 min. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek i ungefär en timme. När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar, typ 30 g per bun. Kavla ut degen oval och avlång. Lägg en liten bit bakplåtspapper på degen och vik över så den ser ut som en bulle. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörpapper, 15×15 cm. Låt jäsa i ca 45-60 min. Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. (Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag men det tar lite längre tid att få alla klara). Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar sedan när de svalnat helt. (Det går utmärkt att frysa in bunsen!)