När Clara fyllde två år för några veckor sedan bjöd vi på en vegetarisk bönchili, och till den bakade jag det här brödet – ett lantbröd med bland annat durumvete.

Receptet hittade jag hos Mitt Kök. Hoppas annars allt är bra hos er såhär innan jul – hos oss pågår det as we speak julklappsinslagning, och igår var vi på Liseberg och hade det fint. Julstämningen är på topp, med andra ord! Till och med hos Grinchen jag är gift med.

Lantbröd
2 limpor

5 dl vatten
10 g jäst
9 dl vetemjöl
3 dl durumvete
1 msk salt
1 msk honung

På kvällen: rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och kör i maskin i minst 20 minuter tills degen har blivit elastisk. Låt jäsa i en timme. Forma degen till två bröd och låt jäsa i mjölade brödkorgar i kylskåp till nästa dag. På morgonen dagen efter: om du har en baksten – lägg in i ugnen och värm till 250 grader. Tippa ut de färdigjästa bröden på bakstenen eller på en plåt (låt den stå i ugnen när den värms upp så att plåten är het när bröden ska gräddas) och grädda i 45 minuter långt ner i ugnen. Lägg några isbitar längst ner i ugnen så får du en fin skorpa! Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter och grädda i ytterligare 25 minuter. Låt svalna under handduk på galler.