Den här veckan har varit ungefär som det brukar i slutet av december – fylld med roliga saker (och noll tid över för träning). Men alltså – kalas, middagar med vänner, luciafirande och en hel helg på landet. Pepparkaksbak, julförberedelser och glöggmingel. Underbart.

I måndags var jag på efterlängtad AW med mitt lilla gäng från jobbet och vi åt middag på Pinchos på Vasagatan. Jag åt en kolhydratsbomb deluxe, minst sagt… – sötpotatispommes, quesadillas med ost, vitlöksfrästa champinjoner, oliver och soltorkade tomater.

I tisdags blev vi bjudna på middag hos några vänner och de hade slagit på stort och köpt hem etiopiskt. Åh, säger jag bara. Åh. Injera, detta fantastiska bröd, och alla goda grytor och röror. Den var en uppsjö av godsaker, bland annat linsgryta, en röra med kikärtor, någon färskosthistoria och en gryta med grönkål.

I onsdags fyllde min svägerska år och vi var på kalas! Det bjöds på två olika pajer, bland annat en väldigt god vegetarisk variant med fetaost, lök och tomat och till den bjöds det på ostar, kex och sallad. Till efterrätt festade vi till det med kladdkaka och mammas lussebullar.

I torsdags plockade jag fram den fina pastan jag köpte på Wijnjas när vi var i Stockholm förra helgen, och den åt vi tillsammans med en av mina favoritsåser till pasta – en enkel tomatsås med svarta oliver och kapris, toppad med mozzarella och färsk basilika.

I fredags åkte vi till landet och på väg upp bestämde vi oss för att laga Myllymäkis goda röra med broccoli, vitlök och grädde. Till den åt jag en sojabiff och de andra åt ryggbiff och så hade vi en stor grönsallad till.

I lördags gjorde Bibbi en übergod fiskrätt som jag vegifierade. Fänkål och purjolök stektes tillsammans med vitt vin, grädde och dragon, sen hyvlade man över parmesan och gratinerade i ugnen. De andra hade spätta i sin form men jag gratinerade min med bara grönsakerna och stekte sedan garants chilibitar till. Väldigt, väldigt gott!

I söndags orkade vi inte laga mat så vi traskade till Masala på Berzeliigatan och köpte med oss indiskt hem. Jag åt, som alltid numera, paneer i masalasås och Calle åt (som alltid numera…) sin favoritgryta med kyckling och bockhornsklöver. Och så papadums och (vansinnigt starka) picklade grönsaker till det.