Det är fredag och vi åker alldeles snart mot Malmö för att hälsa på vänner. Den här helgen ska vi gå på 2-årskalas, handla på Green och insupa havsluft i Västra Hamnen. Yay! Men först – fredagslista. Trevlig helg!

Happy #flamingofredag!

Hej Matrepubliken! Fem snabba frågor. Vad finns alltid i ert kylskåp?

Förutom uppenbara evighetspjäser som picklad chili, pappas ättiksgurka och hasselnötssmör får jag nog säga filmjölk, en karaff med vatten (gärna med några gurkskivor) och minst ett kålhuvud. Andra saker som vi alltid försöker ha hemma är mozzarella, fetaost och en bit parmesan.

Den matrepublikanska standardrätten, vilken är det?

Du menar den man lagar när man kommer hem från jobbet och är hungrig som en varg? Då blir det ofta något texmexigt. Huevos rancheros, till exempel. Majstortillas har vi i frysen, svarta bönor likaså. Calle friterar majstortillasen, jag kokar ihop bönorna med lite vatten och reder av med mjöl. Steker ägg, plockar fram starka såser och gräddfil, och har vi tur finns det avokado hemma så vi kan äta en guacamole till.

Vilken är den senaste smaken du började tycka om?

Tror att chipotle har smugit sig på den senaste tiden, faktiskt. I perfekt avvägd mängd är den riktigt gott. En annan sak jag har lärt mig uppskatta på senare år är gorgonzola.

Kommande drömprojekt i köket?

Jag önskar att jag kunde lära mig att baka surdegsbröd på riktigt. Alltså inte bara kunna utan bli riktigt bra på det. Nåväl, ska sätta en ny surdegsgrund imorgon så vem vet… Någon gång, kanske.

Vad äter du till frukost?

I veckorna äter jag bara ett kokt ägg och dricker en kopp te, men på helgen äter jag gärna deluxe-frukost med hembakat bröd, fil och granola, pannkakor (med tillhörande evig diskussion eftersom jag vill ha tjocka med lönnsirap och Calle vill ha tunna med pressad citron och socker) och ett perfekt kokt ägg med krämig äggula.