Det finns vissa smaker jag kan ha lite svårt för, som chipotle till exempel. Precis som tryffel tycker jag att det är vedervärdigt i för stora mängder, men när det är en hint av det – då är det nästan genialiskt. Vi har alltid chipotlepasta i frysen så när andan faller på plockar vi fram det frysta chipotleblocket och raspar av önskad mängd.

Det här är den godaste bönchilin jag har ätit än så länge i mitt liv. Vet inte om det beror på de egenkokta bönorna (också ett hett tips att ha på lut i frysen) eller om det var för att jag köpte vår absoluta favoritcheddar Black Bomber att riva över. Spelar ingen roll, men ljuvligt smakade det. Den här chilin slängde jag ihop på känn (som vanligt…) så SMAKA AV tills ni är nöjda med kryddningen.

Chili sin carne
2 portioner + matlåda

3 dl svarta bönor
3 dl kidneybönor
3 dl små vita bönor
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 röd paprika, tärnad
1 färsk röd chili, finhackad
2 rutor mörk choklad
chipotlepasta efter smak och tycke
500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
salt, nymald svartpeppar
chilipulver, paprikapulver, torkad oregano, chiliflakes
gräddfil, en bit bröd, limeklyftor, riven cheddar och en bit bröd

Ta fram en stor gryta och häll i olivolja. Stek löken, vitlöken, den färska chilin och paprikan på medelvärme tills löken blivit genomskinlig och paprikan börjar mjukna. Tillsätt bönorna, chokladen och de krossade tomaterna och rör runt ordentligt. Smaka av med chipotlepasta och resten av kryddorna. Låt koka på svag värme i ungefär en halvtimme tills chilin har gottat till sig ordentligt. Ta fram en stavmixer och mixa ytterst lite i chilin så att lite är mixat men den största delen fortfarande är hela bönor. Rör runt så att allt blandas. Servera med en klick gräddfil, grovt hackad koriander, limeklyftor, riven ost och en bit bröd.