Jag har ett helt gäng med vita bönor i frysen som väntar på att bli uppätna och förutom att blanda ner dem i en bönchili har jag gjort den här hommous-liknande (bli inte lurade dock, den här smakar inte alls som hommous) röran med lök och vitlök, bland annat. Det var ett bra tag sedan jag fick det här receptet av min vän Sara, men tack!

Det godaste med den här röran är smaken från den stekta löken, tycker jag. Har du använt små lökar och tycker att det är för lite untz – hacka ännu en lök och blanda i. Det gjorde jag (och det gjorde susen!).

Bönröra med rostad lök

4 portioner som tillbehör

4 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

3/4 dl olivolja

400 g vita bönor

2 msk färskost

2 msk färskpressad citronjuice

1 tsk flytande honung

havssalt, nymald svartpeppar

Skala och finhacka löken och vitlöken. Rosta lökblandningen gyllene i oljan under omrörning i en stekpanna. Ta upp löken och låt rinna av på hushållspapper MEN spara oljan! Mixa bönor, den rostade lökblandningen, färskost, citronjuice, honung och 1 msk av olivojan i en mixer tills du får en slät röra. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.