Den här salladen bjöd Ann-Louise på när vi hade MBT för några veckor sedan och jag har hunnit göra den tre gånger sedan dess. O-h-j-a, den är precis så god! Jag brukar vanligtvis inte vara så förtjust i torkad frukt eller bär i mat men tranbären gör sig så himla fint i den här salladen.

Grönkål kan ju lätt bli lite stabbigt, men genom att man masserar den med dressingen blir den alldeles mjuk och tuggvänlig.

Grönkålssallad med tranbär och fetaost

4 portioner

¾ dl belugalinser, rensade och avsköljda
150 g grönkål, mittvenen borttagen
75 g fetaost, smulad
1 dl torkade tranbär
¾ dl rostade mandlar, grovt hackade

1 ekologisk citron
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
flingsalt och nymald svartpeppar

Häll linserna i en kastrull och täck med ungefär 4 cm vatten och värm på tills det kokar. Sätt på ett lock, sänk värmen och låt linserna småputtra. Koka tills de är mjuka, vilket borde ta ungefär 15-20 minuter. De ska ha kvar lite tuggmotstånd! Häll av linserna i ett durkslag och låt svalna.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Hacka grönkålen noggrant så att alla bitar är små och välhackade. Blanda ihop linser och grönkål tillsammans med dressingen. Massera ordentligt så varenda litet grönkålsblad blir täckt med olivolja. Blanda i tranbär, grovt hackad mandel och fetaost. Låt stå en stund innan servering.