Det finns glass och så finns det nutellaglass. Det här är en mäktig historia men konsistensen alltså. Den bästa glass vi har gjort, rent konsistensmässigt, vågar jag nog påstå. Har as we speak en lakritsglass på kylning  där jag har utgått från det här receptet, ska bli spännande att se om det blir lika bra! Återkommer i frågan.

Första gången vi åt den här glassen serverade vi den med rostade hasselnötter men det går precis lika bra att äta glassen direkt ur paketet, utan garnering. Lovar. Receptet (och måttomvandlingen) kommer från Smaskens, vår glassguru i matbloggosfären.

1 cup motsvarar 2,25 dl
0,5 cup motsvarar 1,1 dl
0,25 cup motsvarar 4 msk

Nutellaglass

8 portioner

2,5 cups gammaldags mjölk

0,5 cup vispgrädde

0,5 cup råsocker + 0,25 cup

4 äggulor

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 cup nutella

(rostade hasselnötter till servering)

Värm mjölken, grädden, 0,5 cup råsockret och vaniljpulvret i en kastrull. Vispa äggulorna med resterande 0,25 cup socker. Rör ner äggvispet i den varma gräddmjölken (den ska alltså inte koka utan bara vara varm) och sjud försiktigt tills smeten är 85 grader. Dra ifrån plattan och vispa ner nutella i smeten. Låt svalna och kyl i kylskåp – ju kallar smeten är när du häller i den i glassmaskinen, ju bättre blir slutresultatet. Kör i glassmaskin, häll i en bunke och frys i några timmar innan servering.