På landet har vi ett plommonträd som just nu har hur många plommon som helst. Jag tycker nästan att plommon är godast att äta precis som de är, men för några helger sedan kokade jag även en plommonmarmelad som är väldigt god att ha till ostbrickan.

Jag lät även en vaniljstång koka med, den plockade jag upp innan jag hällde marmeladen i burkar. Förvara marmeladen mörkt och svalt!

Plommonmarmelad med ingefära

2,5 kg marmelad

1,5 kg plommon

0,5 dl vatten

1 stor citron

2 msk riven färsk ingefära

11 dl strösocker

Kärna ur plommonen och lägg i en gryta. Häll på vattnet. Dela citronen i fyra delar på längden och skiva delarna mycket tunt. Lägg dem i grytan tillsammans med ingefäran. Låt plommonen koka upp låt koka långsamt utan lock i ungefär 30-ish minuter. Låt det inte koka för kraftigt för då kan det brännas vid! Tillsätt sockret lite i taget och rör om. Låt koka ytterligare 15 minuter, nu lite kraftigare. Gör ett marmeladprov (häll lite marmelad på en tallrik och ställ in i kylen i några minuter, dra med fingret genom marmeladen – om den inte rinner ihop igen är den klar!) och häll sedan upp i väl rengjorda burkar. Ställ upp och ner och låt svalna.