Översta hyllan i vårt kylskåp består just nu av ett helt gäng tunga burkar med diverse godsaker i – pappas ättikskurka och saltgurka, inlagda rödbetor och plommonmarmelad. Att den där glashyllan ens håller är ju ett mindre mirakel… Saltgurkan smakade jag för första gången idag när vi åt pytt i panna och den var helt magisk. Tack pappa!

Vi provade även rödbetorna som jag lade in förra helgen och de var så goda! Jag brukar inte vara sådär överförtjust i inlagda rödbetor men de här var bra. Riktigt bra. (Blygsamt, jag vet…)

Inlagda rödbetor

2 burkar

1 kg rödbetor

1 liter vatten

3,5 dl socker

2 dl ättika (24 procent)

en nypa vaniljsocker

Tvätta rödbetorna och skär bort blasten. Koka dem mjuka i ungefär 20-30 minuter beroende på hur stora det är – känns med en sticka! Häll av vattnet och lägg dem genast i kallt vatten. Efter någon minut går det lätt att dra av skalet med händerna. Skiva rödbetorna med en mandolin (jag använde tjockaste läget) och lägg i burkar. Koka upp vatten, socker, ättika och vaniljsocker. Smaka av och tillsätt mer socker om det skulle behövas. Häll lagen över rödbetorna och förvara svalt.