Det var ett bra tag sedan Johanna hade med sig just den här salladen till en MBT och jag har hunnit laga den några gånger sedan dess, men först nu har jag lyckats få ner receptet på pränt. Tack för att du bjöd på den här salladen, Johanna! Den är grym. Du med, för den delen.

Jag tror att receptet ursprungligen kommer från Green Kitchen Stories, om jag inte minns alldeles fel. Och hörni, den här salladen är riktigt god dagen efter också, kan jag meddela.

Linssallad med blomkål och tahinidressing
2 portioner + matlåda

1 blomkålshuvud
4 msk olivolja
1/4 tsk spiskummin
1/4 tsk kanel
1/4 tsk mald ingefära
1 gnutta cayennepeppar
240 ml gröna linser
1 näve pumpafrön
10 dadlar utan kärnor
1 liten rödlök
100 g machesallad eller babyspenat
2 msk tahini
1 tsk honung
1 msk citronjuice
2 msk vatten

Värm ugnen till 220°. Dela blomkålen i mindre bitar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda olja och kryddor i ett glas och häll sedan över blomkålen och blanda ordentligt så att alla bitar blir täckta. Rosta i mitten ugnen i ungefär 20-25 minuter tills blomkålen fått fin färg. Koka under tiden linserna genom att lägga linserna och 500 ml vatten i en kastrull. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra i ungefär 20 minuter tills linserna är mjuka. Häll av vattnet om det finns något kvar och ställ linserna åt sidan för att svalna. Lägg blomkålen i en stor skål och låt svalna. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och rör ner i de avsvalnade linserna. Hacka dadlarna fint och skiva löken tunt. Blanda i alla ingredienser i skålen med blomkål och rör runt med händerna. Låt stå en stund innan servering.