Om det är något vi har gjort den här sommaren så är det glass. Alla andra efterrätter (förutom möjligtvis jordgubbar med grädde och socker) har fått stryka på foten för glass är ju det bästa man kan avsluta en måltid med. Bäst av allt är att man kan förbereda den långt i förväg, och när det sedan är dags för efterrätt svänger man bara ut i köket och hämtar upp en bunke med färdig glass i frysen. High five!

Den glass vi har gjort flest gånger i sommar är vaniljglass, för det mesta precis som den är men ibland med dulce de leche och pecannötter (som på bilden ovan). Receptet kommer från Smaskens.

Vaniljglass

6 stora portioner

5 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
1,5 vaniljstång
1,5 dl råsocker
7 äggulor
3 cl Bourbon
2 krm flingsalt

Värm grädde, mjölk och urskrapad vaniljstång (inklusive stången) i en kastrull på medelvärme (och blandningen får inte koka). Vispa äggulor, socker och salt fluffigt. Rör ner äggvispet i gräddmjölken och låt blandningen försiktigt värmas på under omrörning så att smeten sväller. Passa noga så den inte blir för varm! Vispa ner bourbon. Ta ut vaniljstången och låt glassmeten svalna och därefter stå och svälla i kylskåpet – gärna över natten och minst ett par timmar. Kör glassmeten i glassmaskin tills den fått fin konsistens. Stjälp ner glassen i en bunke och ställ i frysen och låt stå några timmar innan servering.