Jag bakar bröd lite då och då men nu på sommaren blir det mest foccacia och enklare baguetter. Här om dagen gjorde jag dock ett bröd med riven zucchini och kummin som blev himla gott – påminner lite om det här brödet som vi smakade på i Milford tidigare i somras.

Här på landet har jag ingen maskin att knåda degen med, jag körde istället med degkrokarna på vår elvisp och det gick hur bra som helst!

Zucchinibröd

2 runda limpor

25 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

1,5-2 tsk salt

3 dl riven (och urkramad) zucchini

3 dl dinkelmjöl fullkorn

10-12 dl vetemjöl special, kanske lite mer

3 tsk kummin, lätt mortlade

Blanda jästen med vatten och salt tills jästen har löst sig. Lägg i zucchini (krama ur den ordentligt!) och grovt mjöl och blanda. Tillsätt kummin och vetemjöl, lite i taget, och knåda degen ordentligt. Jäs till dubbel storlek vilket borde ta 2-3 timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och vik degen några gånger. Forma till 2 runda limpor och låt sedan jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader. Göra några snitt i brödet och grädda på bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen i 25-30 minuter tills brödet har fått fin skorpa. Låt svalna på galler.