Till sommarens alla räkfrossor och hösten kommande kräftskivor kan det vara fint att göra baguetter. Världens enklaste, dessutom. Jag blandade ihop degen på kvällen och gräddade brödet på morgonen så att vi kunde äta alldeles nybakat bröd till kvällens middag.

Receptet kommer från bröd-husguden Martin på Pain de Martin. Nästa gång ska jag prova att lägga baguetterna på bakstenen i stället för en vanlig plåt, tänker mig att de blir ännu bättre skorpa då.

Nattjästa baguetter

2 baguetter

3 g jäst

250 g kallt vatten

450 g vetemjöl special

10 g salt

Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Degen behöver inte knådas utan bara röras ihop så att den precis går ihop. Täck bunken med ett lock och låt jäsa i ungefär åtta timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop till ett paket. Täck med en handduk och låt jäsa i ungefär 40 minuter. Dela degen i två längder. Sträck ut dem på längden, snurra ett varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, 15-20 minuter. Låt svalna på galler.